Saturday, 25 December 2010

Malang tak berbau..


Cerita ni dah jadi sebulan yang lalu:

Malang tak berbau..itulah yang berlaku..

Pada 27/11/10, kami sekeluarga bertolak pulang dari kedah ke kl selepas bercuti untuk raya haji. Oleh sebab ummi dah nak mula bekerja pada Januari 2011 kami mengambil keputusan untuk bawa balik wira milik ummi yang dah 2 tahun ditinggalkan di perlis.. oleh itu pada hari nak balik tu, ummi pun drive perdana milik abi bersama tok siti yang jaga sofea kat belakang. Manakala, abi dan luqman naik wira. Kami bertolak pukul 11 am dari alor setar.


Dipendekkan cerita, kami tiba di KL pada jam 430 ptg dan hujan turun dengan renyai renyai .. macam biasa bila hujan mula la jem . Bila sampai di highway sg.besi menuju ke bangi, lepas je bangunan nirvana memorial tu tiba2 kereta myvi depan kereta ummi brek dengan mengejut ..apa lagi ummi jugak terus brek dan cuba mengelak kereta depan. Tapi dah terlambat, ummi telah melanggar bahagian belakang kereta depan dan terlajak pula ke tepi jalan dan melanggar sebuah kereta wira di tepi jalan yang dah terlibat dalam kemalangan sebelum tu.
Alhamdulillah Sofea dan tok selamt tapi Sofea menangis mungkin sebab terkezut..
Banyak betul prosedur yang nak di buat bila dah accident, nak pi balai polis di jalan petaling satu hal dengan jem nya hujan nya.. lepas buat report dekat kaunter kena pula naik jumpa sarjan untuk beliau sahkan repot dan kena berurusan pula dengan orang yang nak hantar kereta ke bengkel. Last2 kami selamat sampai ke rumah pada pulul 1o malam..memang hari yang memenat kan..
Alhamdulillah kereta perdana tu siap dalam masa 2 minggu saja sebab tak melibat kan enjin..
Selepas accident tu Luqman asik dok ulang ayat "car abi oshak" kat semua orang..walaupun sekarang kereta dah elok luqman tetap berkata "car abi oshak" "car abi oshak" hehe..lawak betul la Luqman Hakim ni

Tuesday, 9 November 2010

our KC design


salam..

sekarang kami tengah busy merenovate rumah baru kami di puchong. minggu ni baru nak confirm kitchen cabinet.. ini design 3d yang baru kami dapat. tak sabar nak tengok yang real punya. insyaAllah kalau ada rezeki bulan 12 ni baru siap.. lepas ni ummi kena rajin rajin la masuk dapur :)

Saturday, 9 October 2010

Nur Sofea bt Abdul Halim

Salam semua..

Alhamdulillah dengan ini diperkenalkan ahli keluarga kami yang terbaru, Nur Sofea binti Abdul Halim. Dilahirkan pada 22 September 2010 bersamaan dengan 12 Syawal 1431H di Hospital Pakar An Nur dan disambut oleh doktor peberet ummi Dr Fatimah Mustafah. Sofea dilahirkan seberat 3.25kg. Semoga Sofea menjadi seorang anak yang solehah.aminn.
15 minit selepas dilahirkan
Sofea dan Luqman

Luqman mengasuh Sofea, seronok betul Luqman dapat adik.

Wednesday, 1 September 2010

Salam Ramadhan

salam semua..

oh tak sangka dah masuk 3 bulan tak update blog yang tercinta ini. Untuk pengetahuan kami semua sudah berada di Malaysia sejak 24/6/10 lagi. Tapi disebabkan terlampau sibuk dengan nak kemas rumah, melawat adik beradik, mensurvey nursery dan broadband yang terlampau amat slow, malas betul nak online dan update blog ini.

Tapi rasanya belum terlambat untuk mengucapkan selamat menyambut ramadhan kepada rakan-rakan ummi terutamanya yang berada diperantauan dan juga yang berada di malaya.. semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelum ini..



Untuk pengetahuan semua, Luqman sekarang dah 1 tahun 10 bulan..insyaAllah tak lama lagi dah nak masuk 2 tahun dan bakal mendapat hadiah istimewa.. semoga semua urusan dipermudahkan. amin

Tuesday, 1 June 2010

Holiday in Muscat 21/5~23/5

Salam to all,

We have planned to visit Muscat for the past year but had to defer our plan till last weekend. This time we decided to drive from Abu Dhabi to Muscat together with our neighbour Lina & Paul and their little bundle of joy, Amber. We roughly covered a total of 1,400km during the 3 days 2 nights visit and its worth every stretch of the tarmac we drove on.

So where is Oman in all scheme of things? The Sultanate of Oman is located in the Arabian Peninsular, north of Yemen and south of United Arab Emirates. The Musandam peninsula is located to the north with Khasab as it's town centre, famous for its scenic fjords and dolphin sightings. Muscat, Oman's capital, is located further towards the middle eastern region and share the same profile of seafront township with beautiful mountains as the backdrop. Muscat means 'anchorage', and it just explains why the sea continues to play an important part of the city's economic's and tourism activities.

Allow us to share a selection of our travel itinerary:

Day 1-

It was a very long journey indeed, we left home at 5.30am on Friday and took almost 6 hours to reach Muscat via Al Ain border at Hili Immigration. This is a very important fact as other checkpoint are sometimes limited to GCC residents only, so save the trouble of having to make a U-turn after waiting in line for so long. It costs 3 Omani riyal per person to obtain a short visit pass to enter Oman and will be charged to your credit card, cash is not an option. We then make our way passed Buraymi town on Oman border and had pizza for our brunch at Sohar, the land of Sinbad the Sailor. The Omani currency is Riyal and it is 10x the value of UAE Dirham, so everything seems cheap on the menu. The pizza for 4 of us only cost 5 riyal :)

pizza palace sohar

We arrived in Muscat around 1.30pm and headed straight to Mutrah Hotel. The hotels in Muscat are very very expensive but we managed to book this budget hotel for 24 riyal/ night inclusive breakfast. I think this is the cheapest hotel with a nice and clean room, although the amenities are quite limited.
In the evening, our first destination is Qurum beach near Crowne Plaza hotel. It is a nice location to stroll around with a number of cafes and picnic area for visitors.
Qurum beach
One of the roundabouts features in Oman.....some are very elaborate and fascinating
We continued our journey to the famous traditonal Omani's souq, the Muttrah Souq located on the corniche. A lot of things are sold here, incense burner, abaya, gold and silver. We bought only Omani's kofia with nice design for Abi, Luqman and ami najib. The price is 2.5 riyal/kofia, machine made. and for handmade kofia, the price can be up to 30 riyal= rm300...mahal tu..

On the way to muttrah souq
inside the muttrah souq
nice omani ketayap
After shopping, we took a walk at corniche while watching the sunset before heading to Masjid Sultan Qaboos for night photography.

muttrah fort located nearby the muttrah souq
sultan Qaboos Grand Mosque
corniche at night

Tuesday, 25 May 2010

At the Top of the World

Burj Khalifa

Salam semua..
Tik tok tik tok lagi sebulan saja lagi untuk balik ke Malaysia. Sekarang rumah penuh dengan kotak-kotak untuk packing barang. Sekarang juga, kami tengah pulun untuk pusing tempat-tempat menarik sebelum meninggalkan negara UAE ini.

Minggu lepas, bersamaan 17/5/2010, kami ke Dubai Mall dan vroom..kami naik ke tingkat 124 daripada 200 of Burj Khalifa, bangunan tertinggi di dunia. Our trip to the top was at 10 in the morning and we managed to book the ticket earlier therefore we have to pay Dhs 100/adult. If to buy the ticket on the spot, we have to pay Dhs 400/person termasuk la kanak-kanak..terlampau la mahal.

Tiba di tingkat 124, kami terus menuju ke anjung tinjau, pemandangan dari atas memang sangat menakjubkan.. maklum lah ini pertama kali naik bangunan setinggi Burj Khalifa. KLCC pun belum naik lagi. Dari atas boleh nampak Dubai Mall, Syeikh Zayed Road dan kawasan sekitar Dubai. Memang cantik..
Selepas 1 jam berada di atas kami pun turun untuk cari makan di Dubai Mall pula..
Sekarang mari kita layan gambar-gambar ye..

For more information on Burj Khalifa click here

Luqman bergaya di depan Burj Khalifa at 930am.
Nice view from Dubai Mall
Posing lagi Pemandangan dari atas Syeikh Zayed Road..itu stesen monorail cantik kan
Dubai Mall
Luqman tengah menikmati pemandangan

Family photo Luqman dan Ummi
Bye bye Burj Khalifa..
Jalan jalan di Dubai Mall, nampak coklat yang sangat comel ini. Tempat makan di Dubai Mall tapi kami tak makan di sini pun.
Dubai Mall

Sunday, 16 May 2010

Selamat Jalan Tun & Kuchai

Salam..

Nampak gayanya nya orang Malaysia kat Abu Dhabi ni dah semakin surut gara-gara kemerosotan ekonomi. Minggu ini kenalan kami Tun dan Kuchai akan terbang balik ke Malaysia pada 19/5/10. Semoga perjalanan mereka dipermudahkan dan keep in touch ok.
Minggu lepas Tun dan Kuchai datang lunch di rumah ala-ala farewell lunch gitu. Walaupun kami baru saja kenal, tapi dah macam adik beradik pula. Apa apa pun nanti kita jumpa kat Malaysia, boleh buat piknik kat mana-mana:)

Abi & Kuchai
Ummi & Tun & hero yang dah kepenatan

Friday, 14 May 2010

Going back for good.

Salam..

Dah lama tak update blog tercinta ini. Antara sebab-sebabnya kami tengah sibuk mengemas dan packing barang-barang untuk pulang ke tanah air tercinta. kali ini bukan pulang untuk bercuti tetapi pulang untuk selamanya..terasa gembira bercampur sedih. gembira dapat jumpa sanak saudara tapi sedih nak meninggalkan negara padang pasir ini setelah lebih kurang 1 1/2 tahun bermastautin di sini. lepas ini ummi bukan lagi seorang SAHM, ummi dah kena mula berkerja tahun depan, wah sedihnya nak meninggalkan anak-anak di nursery.
InsyaAllah kami akan balik pada pertengahan bulan depan, lagi sebulan je tinggal. Selamat tinggal Abu Dhabi.. panjang umur kita jumpa lagi

Wednesday, 5 May 2010

A weekend in Sharjah ~breakfast picnic

scenic view along al khan lagoon

To conclude a long and eventful day we ended up spending the night at kak zu's house. The next morning we had breakfast ala2 picnic at Al Khan lagoon just across the road. Kak zu had prepared nasi lemak with special sambal sotong. We went out at 7.30am but the weather was quite hot, only then we realize that we are the only group enjoying the picnic that morning :) no wonder orang arab like to picnic at night
nasi lemak with sambal sotongready, get set....gooooooo! Luqman~playing nintendo with his buddies makan makan ramei-ramei After having a big breakfast, now it's time to exercise..lets go swimming
ingin ku petik bunga di taman Ummi and Luqman sharing the moment together-gether
Dah letih la tu.......

Tuesday, 4 May 2010

Wall vs scrap-book

Luqman's new hobby is drawing on the wall. If he had a pencil or crayon, instead of drawing in his book, he'll start to scribble something on the wall. Yes, drawing is one way for him to learn but not on the wall. Now, Ummi has to find an interesting way to encourage Luqman to express his creativity on his scrap-book. But how? Any idea?


Luqman artistic expression etched on the wall..Yezza Luqman..teruskan usaha anda.. nanti Abi cat dinding ni :)

video