Thursday, 4 March 2010

Jordan - Part 3

Salam..

On the 3rd day, we had the opportunity to visit Petra, the most amazing place that I have ever seen. Before that let me tell some history and story about Petra.

Petra adalah kawasan tinggalan ummat Nabi Salleh a.s iaitu kaum Tsamud. Seperti mana yang kita tahu bahawa kaum Tsamud memang dianugerahkan oleh Allah kepakaran dan kemahiran memahat gunung untuk dijadikan istana dan penempatan mereka seperti yang disebut dalam surah al Araaf ayat 74.

"dan kenanglah ketika Allah menjadikan kamu khalifah-khalifah sesudah kaum Aad dan ditempatkan kamu di bumi, (dengan diberi kemudahan) untuk kamu mendirikan istana-istana di tanah yang rata, dan kamu memahat gunung ganangnya untuk dijadikan rumah maka kenanglah nikmat-nikmat Allah itu dan janganlah kamu bermaharajalela melakukan kerosakan di muka bumi"

Tsamud are people that deny the teaching of Prophet Saleh, and even slaughtered a female camel which is miracle of Prophet Saleh and challanged azab for them. Allah answered the challenge with the earthquake disaster and powerful lightning so no one left. And Thamud became extinct. Amazingly, their works is still left to show the existence of great builder who has Allah destroyed because of their unbelief. Nauzubillah..
Saat menyusuri bangunan yang dipahat dari batu batu ini..terasa betapa hebatnya mereka ini dan pasti sampai sekarang tiada seorang pun yang boleh menandingi kepakaran mereka.. Tapi siapakah yang mencipta mereka? Sesungguhnya Allah yang berlipat kali ganda hebat..
Sekarang mari kita tengok gambar..
The magical Siq, the entrance to Petra, about 1 km journey before arriving to the majestic city of Petra.
The Khazneh, called the Treasury, the best known monuments in Jordan! It was constructed and carved out of the hill of rocks. Subhanallah! Cannot imagined how they did this.
Petra is also known as the Lost City, after 14th century Petra was completely lost to the western world. It was rediscovered by a Swiss traveller in 1812.
Another monument
The Royal Tombs Petra is really a huge city, located in the middle of the deserts and surrounded by mountains. One day is not enough to discover all the monuments in this rose red city.

Near Qasr al Bint, where tourist can hire a donkey with a guide to the Monastery also known as Al Deir, another 1 hour journey to the top of the hill.. no thanks

Must buy souvenirs, colourful sand in the bottles and they can write our name in it.
Our transport, thanks Mr Horse..see you next time
Selepas berjalan jalan di dalam Petra, kami meneruskan perjalanan ke Dead Sea melalui Wadi Araba, pemandangannya sangat cantik. Walaupun penat, memang rasa berbaloi ikut jalan bengkang bengkok ni.
Winding road from Petra to Dead Sea, 5 hours adventurous journey Along the road to Dead Sea Abi practising his photography skill...modelnya pokok yang statik ini Beautiful scenery Yes! that's Dead Sea

3 comments:

:: butterfly :: said...

teringin nk g jordan.. harap2 lepas ni merase g sementare kat abu dhabi ni..

kak, xsakit ke bahu/blkg gune Jumpsac SSC tu? ke dia ade special fabric ke ape2 yg kurgkan sakit?

Happy birthday :)

oooo kak Azma kwn kak neny yeh..... :D

Oyis said...

x mabuk ke ikut jalan mcm tu pusing2? kita tgk pon dah pening!

ummiluqman said...

thanks Irma, yup akan x-housemate neny masa kat uniten dolu. SSC ni best sebab kat bahu lapik dia tebal and ada mcm belt kat pinggang jd tak sakit bahu

oyis..mmg pening jugak la nasib baik bukan azma yang drive hehe