Tuesday, 2 March 2010

Journey to Jordan - Part 2

On the second day in Jordan, the weather was really bad in Petra. Therefore, we decided to change to Plan B. Visit Wadi Rum instead of Petra. Wadi Rum is about 1 1/2 hour drive from Petra. Wadi Rum is a protected area and the tourists can get around in Wadi Rum by arranging a local guide in advanced.

Ribut salji dalam perjalanan dari Petra ke Wadi Rum
Selepas 1 1/2jam perjalanan we arrived at Wadi Rum Tourist's Centre and the weather is nice..
Sebelum memulakan perjalanan we had a quick lunch and tea at Bedouin Camp, encik Attayak ini jamu kami roti dengan kuah macam dal tu simple tapi sedap.. sebab lapar sangat kami makan banyak!! Macam biasa Luqman excited tengok api tu..

Nabatean incription kat batu batu.Pemandangan yang sangat cantik..Subhanallah
House of Lawrence the Arabia, the british officer who was based here during the Arab Revolt against the Ottomans in World War 1. En Attayak kata pengambaran filem Lawrence of Arabia juga dibuat di sini.
Wadi Rum, the desert of mountains One of the natural rock bridges in Wadi Rum Luqman is having fun..
Nak tengok incription kena masuk melalui batu batu ini


After our tour in Wadi Rum, we decided to continue our journey to the southern part of Jordan which is Aqaba. Aqaba is one of the famous places for diving, but we don't have the opportunity to visit interesting places in Aqaba because of the time constraint.
Sunset in Red Sea, Aqaba
Sekian..

6 comments:

Oyis said...

dkt sana skang tgh winter eh? sampai ribut salji bagai.. wow..

dancingbobbins said...

subhanallah! cantiknye ciptaan Allah.

suke tgk luqman kt camp tuh.. :)

:Nana: said...

azma.. still winter ke? nampak ada matahari tp sejuk ek..

atun♥achai said...

best nyer..cam sy plak nk pegi nih..
subhanallah....nice...

ummiluqman said...

kat jordan waktu ni winter mmg sejuk..ribut salji tu waktu kat highway..

tu insyaAllah ada rezeki nnti bole pi

Anonymous said...

Subhanallah... Indahnya... Semoga Allah memberi kesempatan for me and my family untuk visit kesana suatu hari nanti..